Konserwacja mebli

ZASADY UŻYTKOWANIA PRODUKTÓW Z DREWNA

Aby zapewnić trwałość i piękno produktów z drewna należy:

1. Unikać ustawiania mebli blisko źródła ciepła np. Grzejników, kaloryferów. Meble powinny być ustawione min. Jeden metr od źródła ciepła aby zapobiec rozwarstwianiu się drewna
2. Meble z naturalnego drewna mogą ‘pracować’ pod wpływem temperatury, pękniecia < 3mm nie podlegają reklamacji
3. Dokładki mogą odchylać się od krawędzi blatu do 7mm w ramach standardu
4. Dokładki należy trzymać w pozycji leżącej z dala od źródeł ciepła
5. Temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 21 stopni Celsjusza gdyż może to powodować rozwarstwianie się drewna lub zmianę jego kształtu
6. Należy unikać bezpośredniego kontaktu blatu z gorącymi, wilgotnymi lub bardzo zimnymi naczyniami gdyż może to prowadzić do powstawania odkształceń i plam na powierzchni mebli
7. Drewno nie powinno mieć kontaktu z podkładkami o nieregularnych, ostrych krawędziach, które mogą zarysować powierzchnię
8. Należy zwrócić uwagę na rodzaj podłoża, gdyż ustawienie mebli na nierównej podłodze może doprowadzić do ich odkształcenia
9. Wszelkie zabrudzenia powstałe na powierzchni mebli należy jak najszybciej usunąć przy użyciu wilgotnej (nie mokrej) szmatki a następnie suchego ręcznika z mikrofibry aby zapobiec przemoczeniu i uszkodzeniu drewnianej powierzchni
10. Nie należy używać szorstkich szmatek kuchennych, detergentów kuchennych ani środków w aerozolu
11. Należy używać jedynie preparatów specjalistycznych przeznaczonych do konserwacji odpowiedniego rodzaju drewna
12. W przypadku drobnych ubytków w drewnie zaleca się użycie odpowiednich past woskowych które mogą pokryć drobne uszkodzenia
13. Meble lakierowane nie wymagają wymiany powłoki lakierniczej przy odpowiednim użytkowaniu
14. Meble olejowane należy czyścić zgodnie z ułożeniem słojów oraz okresowo konserwować przy pomocy zalecanego typu olejowosku (najlepiej co 2-3 lata)
15. Przed konserwacją meble należy dokładnie oczyścić z drobinek kurzu oraz osuszyć
16. W wypadku poważniejszych uszkodzeń mebli należy niezwłocznie skontaktować się z producentem

Jak zaolejować stół samemu?
• Szlifowanie powierzchni należy wykonać przy użyciu papieru ściernego o niskiej gradacji P180-22, wzdłuż słojów drewna
• Powstały pył i zabrudzenia należy dokładnie usunąć, przy pomocy odkurzacza ręcznego lub szmatki (należy jednak pamiętać, aby nie moczyć szlifowanej powierzchni)
• Olejowosk nakładamy płaskim pędzlem, zawsze wzdłuż słojów drewna, według zaleceń producenta
• Olejowosk należy pozostawić do wyschnięcia na minimum 48h
• Po wyschnięciu należy wypolerować powierzchnie, miekką ścierką przeznaczoną do powierzchni drewnianych

Poszczególne rodzaje mebli i zalecane metody konserwacji:

MEBLE OLEJOWANE
Należy czyścić i konserwować jedynie tym samym preparatem, którym drewno zostało olejowane przy produkcji. Ważne jest również częste usuwanie kurzu, gdyż ten rodzaj drewna ma skłonność do wchłaniania zabrudzeń
MEBLE WOSKOWANE
Zaleca się czyszczenie miekką ścierką wzdłuż słojów, z zastosowaniem mleczka z dodatkiem naturalnego wosku
MEBLE LAKIEROWANE
Zaleca się użycie sprayów i mleczek o działaniu antystatycznym oraz miękkiej szmatki
MEBLE FORNIROWANE
Należy systematycznie usuwać kurz oraz unikać chemii i wody, konserwować powierchnie co 2-3 lata